Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

DEMONSTRATIES AMBACHTELIJK VAKMANSCHAP

27 augustus 2015 13:30 - 16:30

Beleef de passie van de ambachtsman in Museum Joure

Ruik de geur van inkt, vers gebrande koffie en dûmkes (Fries koekje). Hoor het hameren van de koperslager en zilversmid. Zie de precisie van de klokkenmaker en bewonder de ingenieuze theepakmachine. Een feest voor de zintuigen. Elke donderdag in juli en augustus demonstreren ambachtslieden hun vakmanschap in Museum Joure van 13.30 tot 16.30 uur. Kinderen en ook ouderen kunnen zelf een theezakje maken, koffiebonen malen, hun naam hameren en een boekenlegger drukken. In de tuin hangen de schommels.

De theepakker trekt in het Entreegebouw met zijn machine meteen de bezoeker naar zich toe.
Het is aMuseum Joureltijd weer een lust voor het oog om te zien hoe alles in elkaar grijpt en er aan het eind een theezakje met nietje en touwtje uitkomt. In de drukkerij vertellen drukkers met liefde over hun vak. Zij laten de oude zet- en drukmachines ratelen en begeleiden de bezoeker bij het drukken van een eigen boekenlegger.
De klokkenmaker draait achter zijn authentieke houten draaibank de pilaartjes voor de klokken. Aan de wanden hangen klokken die glimmen van de aandacht die zij krijgen van de vakman.
Hoe een zilverdraad wordt getrokken en hoe ’t zilver het best kan worden gepoetst laat de zilversmid zien. Over Klaas Dijkstra uit Sneek, die omstreeks 1930 koperen geschenken voor Douwe Egberts produceerde, vertelt al hamerend de koperslager in de voormalige koperslagerij van Dijkstra.
Tenslotte wordt koffie gebrand van de allerbeste groene Arabicabonen. Hoe dat gaat legt de koffiebrander uit. Bij de koffie hoort een lekker eigengebakken Fries koekje, een dûmke, dat de bakker met veel zorg bakt. In Museum Joure ervaren bezoekers de passie en het enthousiasme van vakmensen.

entree: toegangsprijs Museum Joure
informatie actuele programma: aanwezig op 27 augustus: bakker, drukkers, klokkenmaker, koffiebrander, theepakker, zilversmid. De koperslager komt misschien. 
tel. 0513-412283
info@museumjoure.nl

 

Gegevens

Datum:
27 augustus 2015
Tijd:
13:30 - 16:30