Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Damast uit de Jouster kast ontrafeld

9 mei 2017 14:00 - 16:00

Damast uit de Jouster kast ontrafeld

Na bijna 10 jaar is het nu de allerlaatste keer dat in Museum Joure het damast uit de Jouster kast komt. Zorgvuldig gewassen en gestreken ligt het damasten tafelgoed te wachten om uitgevouwen te worden over de tafel. In mei en juni 2017 zal elke dinsdagmiddag om 14.00 uur het verhaal over damast ontrafeld worden door mevr. Tine Oosterbaan.

De mooiste damasten tafellakens en servetten zijn geweven van linnen. Linnen komt van de stengelvezels van de vlasplant. De kwaliteit van het vlas, de manier van spinnen, weven maar ook het strijken zorgt voor de glans en het spel van licht en donker van dit fraaie textiel. Een duidelijk kenmerk van linnen damast is dat de motieven aan de ene zijde ‘licht’ en aan de andere kant van het weefsel ‘donker’ zijn. Ook als uitsluitend wit garen is gebruikt.

Tot in het begin van de 20e eeuw waren het de wevers die de aloude gangbare motieven beheerden en gebruikten. Toen werden er kunstenaars aangetrokken. Zo kregen de 19e eeuwse bloemmotieven een opvolging van totaal andere allure. Art nouveau en later art-deco zijn duidelijk herkenbaar in deze nieuwe ontwerpen. Alles is veel gestileerder en strakker geordend.

Sinds eeuwen is mooi geweven tafellinnen een vorstelijk geschenk geweest. In 2002 kreeg ons koningspaar bij hun huwelijk tafellinnen cadeau met één van de bestaande ontwerpen van Chris Lebeau nl. ‘appel’. Deze kunstenaar was in de eerste kwart van de 20e eeuw een vermaard ontwerper voor de weverij Van Dissel in Eindhoven.

Wat heeft u in de kast?
Uit haar eigen collectie toont en vertelt mevr. Oosterbaan over haar mooiste exemplaren. De bezoeker kan zelf eigen damast meebrengen om te laten zien. Aanschuiven aan tafel in de voorsalon in Pand 99 aan de Midstraat is gratis.

Gegevens

Datum:
9 mei 2017
Tijd:
14:00 - 16:00