Museum Joure organiseert de voorstelling ‘Koningin van de nacht’ door Yvonne Keuls
op zondagmiddag 30 november in de Doopsgezinde kerk, MidYvonne Keulsstraat 70 in Joure. Koningin van de nacht vertelt het verhaal van een klein jongetje tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.

Den Haag 1940. De zevenjarige fantasierijke Daan Maandag komt uit een muzikaal gezin. Zijn overleden moeder was een groot violiste, zijn Joodse vader is een begaafd pianist. Ook voor Daan ligt een toekomst in de muziek in het verschiet. Maar dat is niet wat hij wil. Als de oorlog uitbreekt, vlucht zijn vader in zijn muziek. Terwijl zijn tante samen met de buren een onderduikruimte tussen de huizen creëert, raakt zijn vader bevriend met een Duitse officier met wie hij de liefde voor muziek deelt en pianospeelt.
Voor Daan zelf is de oorlog vooral één groot avontuur. Wanneer de veiligheid van het gezin steeds meer in het gedrang komt, heeft zowel vader als zoon geen andere keus dan de realiteit onder ogen zien. Voor ‘Koningin van de nacht’ putte Yvonne Keuls uit haar eigen herinneringen. Het resultaat is een prachtige roman over een half joods gezin dat probeert te overleven tijdens de oorlog. Daarnaast is het een ontroerend verhaal over volwassen worden en de relatie tussen vader en zoon.

Yvonne’s vertellingen worden muzikaal omlijst door zangeres en gitariste Pax Gritter. Zij brengt Sefardische, Hebreeuwse en enkele Jiddische liedjes. De muziek sluit naadloos aan bij het aangrijpende en ontroerende verhaal.

Entreeprijs bedraagt € 10,00 ( t/m 16 jaar € 5,00) inclusief een kopje koffie of thee. Aanvang 14.30 uur. Kaarten zijn vandaag in de voorverkoop bij de VVV De Friese Meren-Gaasterland in Joure (0513 416030) en op de dag van de voorstelling aan de zaal verkrijgbaar.

Informatie:
www.museumjoure.nl