Museum Joure neemt in 2015 verschillende bezuinigingsmaatregelen, omdat de gemeente De Friese Meren 20% minder subsidie aan het museum geeft. Als eerste maatregel gaat het museum per 1 januari 2015 op maandag dicht. Ook zal Museum Joure vanaf 2015 geen zomeravondconcerten in park Heremastate meer organiseren. Hetzelfde geldt voor de zondagmiddagconcerten/koffieconcerten in de Doopsgezinde Kerk en de theatervoorstellingen in ‘t Haske. Reeds afgesproken culturele voorstellingen gaan nog wel door.

De gemeente De Friese Meren voert met ingang van 2016 een korting op de subsidie van Museum Joure door van 20%, dat wil zeggen € 60.000. Dat is voor een museum zoals Museum Joure een groot bedrag. Om dit bedrag op tijd te kunnen bezuinigen, heeft het bestuur besloten om sommige maatregelen al begin 2015 in te laten gaan.

Museum Joure is in 1976 ontstaan vanuit het Johannes Hessel Museum (Douwe Egberts), het Natuurmuseum en de Kultuerried. De Kultuerried organiseerde van oudsher culturele activiteiten in Joure. Gezien de bezuinigingen kan het museum de culturele activiteiten helaas niet meer volhouden.

Het museum is gevestigd in 10 oude industriële panden in het centrum van Joure. Museum Joure is een echt ambachtenmuseum. Het laat de geschiedenis van Douwe Egberts zien en toont ambachten die voor Joure belangrijk zijn geweest, zoals het geelgieten, het koper slaan en het klokken maken. Traditiegetrouw was het museum altijd 7 dagen in de week geopend. Vanaf 1 januari gaat het museum dus op maandag dicht, maar is nog altijd 6 dagen per week te bezoeken.